Vad skiljer Fanzingo från andra mediehus?
Fanzingos metod bygger på att våra deltagare, oavsett tidigare erfarenheter av medieproduktion, betraktas som medproducenter som äger rätten till sin egen berättelse.
Idén om Fanzingo uppstod som en reaktion på att de flesta etablerade medieproducenter i Sverige lever under liknande förhållanden, har en liknande bakgrund, och speglar samhället ur ett liknande perspektiv. De gör att många andra erfarenheter, infallsvinklar och berättelser förblir underrepresenterade. Detta ser vi som ett demokratiproblem som måste lösas: yttrandefriheten behöver kompletteras med en större strävan efter yttrande-jämlikhet.
Därför har vi utvecklat mediepedagogiska metoder för att kunna skapa produktioner där alla som medverkar har möjlighet till inflytande över vad som produceras, samt tillgång till kunskap och verktyg för att framföra sina egna personliga berättelser eller perspektiv på samhället, på sitt eget sätt. Våra produktionsverksamheter är process-orienterade och stor vikt läggs vid hur innehåll och form skapas i samspel mellan pedagoger och filmare, med de icke-etablerade medproducenterna.
Ambitionen är att skapa förutsättningar för deltagare att gå från ickeetablerad till etablerad medieproducent. När vi gör produktioner på uppdrag av beställare anlitar vi därför våra deltagare som en del i teamet.

Skapar värden för deltagare och för samhälle
Genom att delta i vår verksamhet genomgår deltagarna en utveckling där de tillgodogör sig olika typer av kapital (se bild). Att producera innehåll enligt Fanzingos metoder innebär också ett värde för samhället i stort. När fler röster hörs och blir lyssnade till ökar förutsättningen för förståelse mellan människor, subkulturer, samhällsklasser och mellan medborgare och politiker. På så sätt skapar vi ett mer demokratiskt medieklimat och samhälle.
Vill du veta mer om vår unika metod eller hur vi ser på utveckling? Ladda ner och läs våra rapporter nedan eller boka in ett studiebesök eller en föreläsning.